اخبار

هوش مصنوعی به کمک امواج رادیویی (RF) می‌آید

استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت سیگنال های رادیویی

تا حالا فکر کردید چطور موبایل شما از بین هزاران سیگنال، فقط سیگنال مخصوص خودش را پیدا می‌کند؟ امواج رادیویی (RF) می توانند از هوش مصنوعی هم کمک بگیرند؛ آن هم درست زمانی که ارتباطات رادیویی در شلوغ‌ترین وضعیت خود قرار دارند.

این روزها، امواج رادیویی (RF) و مایکروویو به شدت فضای فرکانسی را شلوغ کرده‌اند و تفکیک این سیگنال‌ها از یکدیگر به ابزارهای هوشمندتری نسبت به گذشته نیاز دارد و اینجاست که هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ماشین لرنینگ ML) به کمک ما می‌آیند.

بیشتر ارتباطات رادیویی با ورود هوش مصنوعی جان دوباره گرفته‌اند، از خودروها و تجهیزات پزشکی گرفته تا سیستم‌های نظامی و مخابراتی، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین قرار است جزئی جدایی ناپذیر از تجهیزات رادیویی شوند.

برای مثال وقتی شما از وای‌فای (WiFi) استفاده می‌کنید، دستگاه شما باید بتواند از میان صدها سیگنال دیگر، سیگنال مورد نظر را شناسایی و پردازش کند. در گذشته این کار با فیلترهای فرکانسی انجام می‌شد، اما این فیلترها محدودیت‌هایی مثل افت سیگنال یا تأخیر داشتند اما امروزه با قابلیت های مختلف هوش مصنوعی، این کار را بدون افت کیفیت و با سرعت بالا انجام می‌دهند.

هوش مصنوعی به کمک امواج رادیویی (RF) می‌آید


تشخیص سیگنال‌ها در شرایط سخت

یکی از کاربردهای هیجان‌انگیز هوش مصنوعی در سیستم‌های رادیویی، توانایی تشخیص و تفکیک سیگنال‌ها در محیط‌های شلوغ است. تصور کنید در یک شهر شلوغ با آسمان‌خراش‌ها، سیگنال‌ها از جهات مختلف منعکس می‌شوند و دستگاه گیرنده دچار خطا می‌شود. هوش مصنوعی می‌تواند با شناسایی مسیرهای مختلف امواج، این خطاها را اصلاح کند. در واقع هوش مصنوعی همانند یک فیلتر عمل کرده و از بروز خطاهای مختلف جلوگیری می کند.


رادارهای هوشمند، چشم‌های تیزبین آینده خواهند بود

با استفاده از هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ، نسل جدید رادارها می‌تواند اجسام کوچک را حتی در شرایط پیچیده و پر از نویز شناسایی کند؛ این قابلیت در خودروهای خودران و بدون راننده بسیار مهم است.

سیستم‌های ADAS (دستیار رانندگی پیشرفته) با کمک رادارهای هوش مصنوعی، تک تک موانع ریز و درشت را شناسایی کرده و از تصادف جلوگیری می‌کنند. این موضوع را در مقاله شارژر وایرلس خودرو هم توضیح داده‌ایم. در اصل این رادارها می‌توانند اشیاء را در محدوده فرکانسی بالا (مثل 76 تا 81 GHz) به دقت شناسایی و ردیابی کنند. همه این ها نشان دهنده این موضوع هستند که در دنیای RF استفاده از هوش مصنوعی دیگر یک انتخاب نیست، بلکه ضرورتی انکارناپذیر است.

مقاله پیشنهادی: آموزش بهترین راه‌های پیشگیری از هک وایرلس 2025


انقلاب در طراحی آنتن‌ها با کمک هوش مصنوعی

هوش مصنوعی تنها به پردازش داده‌ها محدود نیستند، بلکه عملکرد امواج رادیویی (RF) در آنتن‌ها را نیز متحول کرده‌اند. آنتن‌های پیشرفته‌ای که امروزه در سیستم‌هایی مانند ارتباطات ماهواره‌ای، پهپادها، سامانه‌های موقعیت‌یاب (GPS) و خودروهای هوشمند استفاده می‌شوند، اکنون با بهره‌گیری از هوش مصنوعی قادرند به‌صورت خودکار و هوشمند به شکل موثرتری فعالیت خواهند کرد.

این آنتن‌ها می‌توانند شرایط محیطی را تحلیل کرده و با تشخیص بهترین مسیر، سیگنال‌ها را با دقت بیشتر و تأخیر کمتر ارسال یا دریافت کنند. در نتیجه، پوشش گسترده‌تر، کیفیت بالاتر ارتباط و کاهش تداخل با دیگر امواج حاصل می‌شود. این توانایی موجب شده تا عملکرد شبکه‌های بی‌سیم در محیط‌های پرتراکم یا شرایط سخت نیز به شکل چشم‌گیری بهبود یابد.

همچنین، فرایند طراحی این آنتن‌ها نیز به کمک مدل‌سازی‌های پیشرفته و الگوریتم‌های یادگیری ماشین انجام می‌شود؛ این رویکرد باعث شده تولید آنتن‌هایی با ابعاد کوچک‌تر، کارایی بالاتر و سازگاری بیشتر با نیازهای روز، با سرعت و دقت بیشتری انجام شود.

هوش مصنوعی به کمک امواج رادیویی (RF) می‌آید


آینده RF در دستان هوش مصنوعی

حتی در سیستم‌های صنعتی و پزشکی نیز از هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ استفاده می‌شود؛ برای مثال دوربین‌های هوشمند صنعتی با الگوریتم‌های ماشین لرنینگ می‌توانند عیب‌های بسیار کوچک قطعات را تشخیص دهند و فرایند کنترل کیفی را بهتر انجام دهند.

 این تکنولوژی‌ها نه‌تنها باعث بهبود عملکرد سیستم‌های ارتباطی می‌شوند، بلکه باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی، افزایش ایمنی و کاهش هزینه‌ها نیز هستند. اگرچه هنوز در ابتدای راه هستیم، اما بدون شک AI و ML در سال‌های آینده نقش پررنگ‌تری در زندگی روزمره و صنایع مختلف ایفا خواهند کرد.

مقاله پیشنهادی: بهترین شارژر وایرلس خودرو؛ از آیفون تا سامسونگ

یک ایده درمورد “هوش مصنوعی به کمک امواج رادیویی (RF) می‌آید

دیدگاهتان را بنویسید